Παρρασία

υπήρξε η αρχαιότερη κοιτίδα των Ελλήνων από την  εποχή των Πελασγών.

image

Η περιοχή στο κέντρο της Πελοποννήσου γύρω από το Λύκαιο Όρος που ορίζεται στον χάρτη και περιλαμβάνει τμήματα των Νομών Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Ηλείας, υπήρξε κατά την αρχιότητα η κοιτίδα της Παρρησίας φυλής, της αρχαιότερης φυλής των Αρκάδων. Την ονομασία της η περιοχή και η φυλή πήρε από το γεγονός ότι ο τόπος ήταν πλησίον (παρά) λάσπης (ασίς), κατάλοιπα του κατακλυσμού που πλημμύρισε την λεκάνη της κεντρικής Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία των κοιτασμάτων λιγνίτη από τα θαμμένα για αιώνες μέσα στο νερό και την υγρή λάσπη φυτικά και ζωικά κατάλοιπα της προκατακλυσμιαίας εποχής .
Η περιοχή αυτή, σύμφωνα με τις γραπτές μαρτυρίες και τους μύθους της αρχαιότητας, αλλά και από τα ανασκαφικά δεδομένα της σύγχρονης αρχαιολογικής σκαπάνης, υπήρξε η αρχαιότερη κοιτίδα των Ελλήνων από την  εποχή των Πελασγών.
Διάσπαρτη ως τις μέρες μας τόσο από πλήθος αρχαίων πόλεων και ναών, όσο και από μνημεία μεσαιωνικής, βυζαντινής και νεώτερης εποχής, προικισμένη με σημεία μοναδικού κάλους και παρθένας φύσης, υπήρξε τόπος που η ανθρώπινη ύπαρξη δημιούργησε αρχέτυπα και πρότυπα που παραμένουν αναλλοίωτα και έχουν επηρεάσει τον κόσμο ως τις μέρες μας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
ΛΥΚΑΙΟ ΟΡΟΣ: Ένας από τους αρχαιότερους τόπους λατρείας στον κόσμο. Κατά τον μύθο τόπος γέννησης του Δία, βασιλιά των θεών του Ολύμπου. Ιερή κορυφή των Αρκάδων και τόπος τέλεσης θυσιών από την Πελασγική Εποχή. Στο στάδιο και τον ιππόδρομο τελούνταν οι αρχαιότεροι αθλητικοί αγώνες της αρχαίας Ελλάδος, τα Λύκαια, (τέσσερεις αιώνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ολυμπία).
ΛΥΚΟΣΟΥΡΑ: Αρχαία πόλη και κατά τον Παυσανία «η πρώτη πόλη που είδε το φως του ήλιου». Σύμφωνα με τον μύθο ο Πελασγός ίδρυσε την Λυκόσουρα ως πρώτη πόλη που έφτιαξε το ανθρώπινο είδος, όταν εγκατέλειψε την προστασία των σπηλαίων και των δασών.
ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ: Αρχαίος ναός στις Βάσσες (14 χλ. Από την Ανδρίτσαινα. Μοναδικό δείγμα αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής που για πρώτη φορά συνδύασε τους τρείς ρυθμούς (δωρικό, ιωνικό και κορινθιακό) και στο κέντρο του σηκού υπήρξε ο κίονας με το πρότυπο του κορινθιακού κιονόκρανου. Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1986 (το πρώτο ελληνικό μνημείο που γράφτηκε στον πίνακα των παγκόσμιων μνημείων της ανθρωπότητα).
ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ: Μεσαιωνικό Κάστρο της Φραγκοκρατίας
Κλπ.
Πέρα από τις υλικές μαρτυρίες υπάρχει στην περιοχή πλούσια άυλη πολιτιστική κληρονομία με αρχέγονους μύθους, ιστορίες, παραμύθια, παραδόσεις, τραγούδια, έθιμα και γαστρονομικές συνταγές.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:
•    Τον μύθο του Λυκάνθρωπου στο Λύκαιο Όρος, όπου ….
•    Την αναβίωση των Αρχαίων Λυκείων αγώνων κάθε τετραετία
•    Τα τοπικά πανηγύρια